SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! : τοπογραφικά διαγράμματα από 250€ (ενταγμένα στο ΕΓΣΑ '87 + βεβαίωση μη αυθαιρέτου)!

ιατρείο ΩΡΛ

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Νέος νόμος Αυθαιρέτων - Τι πρέπει να κάνω?

Eπειδή η ανέγερση και διατήρηση πολεοδομικού αυθαιρέτου είναι πολύ σοβαρή υπόθεση με απρόβλεπτες οικονομικές και άλλες συνέπειες, δεν πρέπει να ξεκινήσουμε την διαδικασία στην πολεοδομία, χωρίς προηγουμένως να έχουμε λάβει υπ' όψη τους εξής παράγοντες :
Να μην εκτεθούμε στην διαδικασία μέσω αιτήσεων δηλώσεων κλπ προς την πολεοδομία ή οποιαδήποτε άλλη αρχή χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη του θέματος από ειδικούς μηχανικούς (ανάλογα με το μέγεθος του αντικειμένου), με εμπειρία στην νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
Να εντοπίσουμε και να καταγράψουμε (με την βοήθεια του μηχανικού μας) το σύνολο των πιθανών παραβάσεων του ΓΟΚ που υπάρχουν στο ακίνητό μας, έτσι ώστε να μην απομείνουν εκκρεμότητες μετά την διαδικασία της τακτοποίησης. Αν έχετε κουραστεί να βρίσκεστε για χρόνια στην παρανομία, μην αφήσετε αυτή την μοναδική ευκαιρία για οριστική νομιμοποίηση, να πάει χαμένη. Μην ξεχνάτε ότι και η μικρότερη παρατυπία που θα απομείνει στο ακίνητό σας, είτε από απροσεξία-άγνοια του μηχανικού, ή από οικονομία στο πρόστιμο, θα είναι ικανή να επιφέρει σοβαρές οικονομικές συνέπειες στο μέλλον, και κίνδυνο κατεδάφισης. 
Να μελετήσουμε με τη βοήθεια του νομικού μας συμβούλου τις ενδεχόμενες συνέπειες αστικού δικαίου που θα προκύψουν όταν νομιμοποιηθεί το ακίνητό μας. Για παράδειγμα τι θα συμβεί κατά την νομιμοποίηση κτίσματος σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο, όπου ο δεύτερος ιδιοκτήτης δεν έχει ακόμη κτίσει.
Αν έχετε υποστεί καταγγελία,  πρέπει να καθυστερήσετε την οριστική επιβολή προστίμου, και την κοινοποίηση του στην εφορία, με ένσταση. Μην ανησυχείτε για την έκπτωση του προστίμου αφού ούτως ή άλλως αυτό δεν θα καταβληθεί. Αντί άλλης ενέργειας φροντίστε να ενταχθείτε στη ρύθμιση.
Ιδιαίτερα αν έχει κοινοποιηθεί η έκθεση αυτοψίας στην εισαγγελία και έχει καθοριστεί δικάσιμος, είναι απαραίτητο να ζητήσετε αναβολή, ώστε να συζητηθεί η υπόθεση αφού έχει προηγηθεί η νομιμοποίηση. Με την νομιμοποίηση δεν επιβάλλονται οι λοιπές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 17 του νόμου 1337/83, και η υπόθεση κλείνει. 
Σε πολλές περιπτώσεις ένα αυθαίρετο κτίσμα ενδεχομένως να έχει περιθώριο να νομιμοποιηθεί με την υπάρχουσα νομοθεσία, είτε σε συνδυασμό είτε και ανεξάρτητα από την ρύθμιση του Νόμου των αυθαιρέτων.
Ανάλογα με την παλαιότητα, το μέγεθος, τη χρήση του ακινήτου η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι από πολύ απλή έως και πολύ σύνθετη. Ο μελετητής που θα επιλέξετε είναι απαραίτητο να έχει οικοδομική εμπειρία σε παλαιότερους οικοδομικούς κανονισμούς (ΓΟΚ 1929, 1955, 1985) αν εντός του οικοπέδου υπάρχουν παλαιά ακίνητα. Και επαρκή γνώση των δεδομένων που διαμορφώνονται σήμερα με τον ΓΟΚ 2012(ΝΟΚ). Από το σωστό συνδυασμό των πολεοδομικών μεγεθών που ίσχυαν σε κάθε περίοδο μπορούν να εξοικονομηθούν χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα και εισφορές.