SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! : τοπογραφικά διαγράμματα από 250€ (ενταγμένα στο ΕΓΣΑ '87 + βεβαίωση μη αυθαιρέτου)!

ιατρείο ΩΡΛ

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Μπαίνουν στο Κτηματολόγιο 4.000 πόλεις και χωριά

Τα τελευταία προγράμματα κτηματογράφησης προκειμένου το Κτηματολόγιο να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020 εξήγγειλε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.
Πρόκειται για 28 νέα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 572 εκατ. ευρώ, τα οποία καλύπτουν 16 εκατ. δικαιώματα (42%) και αφορούν το 65% της έκτασης της χώρας.
Η προκήρυξη των προγραμμάτων αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες και αφορούν όλη την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, την Ηπειρο, μέρος της Βόρειας Ελλάδας και τα νησιά  του Ιονίου, του Βορείου και του Νότιου Αιγαίου. Ουσιαστικά πρόκειται να κτηματογραφηθούν 4.000 και πλέον πόλεις και χωριά (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ).
Τα προγράμματα αυτά, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, αναμένεται να δημιουργήσουν 12.000 νέες θέσεις εργασίας για μηχανικούς, δικηγόρους και στελέχη πληροφορικής). Οπως διευκρινίστηκε γι' αυτά δεν τίθεται θέμα είσπραξης «κτηματόσημου» τουλάχιστον μέχρι το 2015 και σε κάθε περίπτωση, θα είναι λιγότερο από 35 ευρώ ανά δικαίωμα, κάτι που ίσχυσε για τα προηγούμενα προγράμματα κτηματογράφησης.
Η χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων κτηματογράφησης, όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, είναι εξασφαλισμένη. Θα καλυφθεί από τους πόρους του Κτηματολογίου (στο ταμείο υπάρχουν 250 εκατ. ευρώ), από το πρόγραμμα της ψηφιακής σύγκλισης (έχουν εξασφαλιστεί 130 εκατ. ευρώ) και από τη νέα Προγραμματική Περίοδο. «Εχουμε γραπτή δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μανιάτης.
Βέβαια, όπως αναφέρθηκε χθες, «αν υπάρξουν πολλές ενστάσεις ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις». Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, «θα προχωρήσουμε πιο γρήγορα γιατί υπάρχει και άλλη μία καινοτομία. Εχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τμηματικές περαιώσεις της κτηματογράφησης».
Για τα 28 νέα προγράμματα κτηματογράφησης με βάση τα όσα προβλέπονται από τον νέο νόμο, πλέον ο ανάδοχος του έργου αναλαμβάνει όλα τα στάδια της μελέτης και η κάθε μελέτη θα γίνεται σε τρεις φάσεις: η πρώτη θα γίνει το 2014, η δεύτερη το 2015 και η τρίτη το 2016.
Πλέον, και το Δημόσιο έχει υποχρέωση να δηλώσει τα ακίνητα που του ανήκουν. Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα τι γίνεται με τα προηγούμενα προγράμματα κτηματογράφησης, όταν το Δημόσιο δεν ήταν υποχρεωμένο να δηλώσει την περιουσία του. «Τα ακίνητα εδώ χαρακτηρίζονται άγνωστου ιδιοκτήτη και με βάση τη νομοθεσία περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Τα ακίνητα «άγνωστου ιδιοκτήτη».Από τη διαδικασία κτηματογράφησης έχει προκύψει ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν 130.000 ακίνητα «άγνωστου ιδιοκτήτη». Είναι τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί ούτε από ιδιώτες και αν περάσουν οι προθεσμίες που έχουν θεσπιστεί περιέρχονται στο ελληνικό Δημόσιο. Ετσι, κάποιος που δεν αναγράφεται ως δικαιούχος στις οριστικές εγγραφές δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει την κυριότητα του ακινήτου παρά μόνο με χρηματική αποζημίωση.