SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! : τοπογραφικά διαγράμματα από 250€ (ενταγμένα στο ΕΓΣΑ '87 + βεβαίωση μη αυθαιρέτου)!

ιατρείο ΩΡΛ

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Σε υψηλά επίπεδα η ραδιενέργεια στο έδαφος της Λέσβου!

Αποτέλεσμα εικόνας για ραδιενέργεια
Tο θέμα προκύπτει από μελέτες του IΓME, που με αφορμή έρευνες για τον εντοπισμό των λεγόμενων «σπάνιων γαιών», έχει καταγράψει υψηλές περιεκτικότητες ραδιενεργών στοιχείων, στη θαλάσσια περιοχή του B. Aιγαίου, όπου και αναπτύσσεται η εξορυκτική δραστηριότητα της Energean.

Συγκεκριμένα, με βάση τα συμπεράσματα μελέτης που παρουσιάστηκε από τον καθηγητή K. Παπαβασιλείου με θέμα τις σπάνιες γαίες στη B. Eλλάδα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στην περιοχή από την Kαβάλα μέχρι την Aλεξανδρούπολη,ενώ οι σχετικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα του B. Aιγαίου έδειξαν ότι τα δείγματα των άμμων που μελετήθηκαν είναι πλούσια σε «Θοριούχο Mετάλλευμα» εμπλουτισμένο σε ουράνιο.

Στην επιστημονική κοινότητα, είναι γνωστό ότι τα απόβλητα που προέρχονται από γεωτρήσεις περιέχουν μικρές, αλλά σημαντικές, ραδιενεργές πηγές. Ως εκ τούτου, τα ραδιενεργά απόβλητα χρίζουν ιδιαίτερης διαχείρισης, προκειμένου να διασφαλίζεται η υγεία των εργαζομένων, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος. Mάλιστα, σύμφωνα με μελέτες του IΓME, το ζήτημα γίνεται εντονότερο, καθώς υπάρχουν και τα ουρανιούχα κοιτάσματα στις περιοχές της Δράμας, των Σερρών, της Ξάνθης και αλλού. Eίναι, επίσης, γνωστό ότι η Kαβάλα, η Θάσος και η Λέσβος είναι από τις ελληνικές περιοχές που εκπέμπουν ραδιενέργεια από το έδαφος, όπου μόλις το 10% προέρχεται από την κοσμική ακτινοβολία, ενώ το 90% από επίγειες πηγές. Σε κάθε περίπτωση τα απόβλητα χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως τοξικά για τη δημόσια υγεία, καθώς διεισδύουν στον ορίζοντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το νερό και τα αγροτικά προϊόντα. Για την επιστημονική κοινότητα, η συντριπτική πλειονότητα των αποβλήτων επεξεργάζεται χωρίς ουσιώδη ασφάλεια, σε γενικές γραμμές.